Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto

KOULU- ja OPISKELIJATERVEYDENHUOLTO AKAAN TERVEYSKESKUKSESSA

Kouluterveydenhuollon palveluiden tuottamisesta Urjalassa vastaa Akaan kaupunki. Opiskeluhuoltoa toteutetaan opetustoimen sekä sosiaali- ja terveystoimen monialaisena suunnitelmallisena yhteistyönä opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa sekä tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa. Opiskeluhuollon palveluita ovat koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lisäksi psykologi- ja kuraattoripalvelut.

Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden, huoltajien,opettajien ja oppilashuollon muun henkilöstön kanssa.

 

Terveydenhoitaja kutsuu oppilaan vuosittain terveystarkastukseen

Käynneillä arvioidaan oppilaan fyysistä ja psykososiaalista terveydentilaa ja hyvinvointia suhteessa ikään ja kehitysvaiheeseen. 1., 5. ja 8. luokilla tehdään laajat terveystarkastukset, joihin kutsutaan huoltajat mukaan. Esitietolomakkeita käytetään keskustelun pohjana, kun selvitetään sekä oppilaan että koko perheen hyvinvointia.

Oppilas voi tulla keskustelemaan omaa mieltä askarruttavista asioista kouluterveydenhoitajan

huolivastaanotolle (Urjalan yhtenäiskoululla ma-pe klo 8-9) ilman ajanvarausta.

Muina aikoina terveydenhoitaja on tavattavissa ainoastaan ajanvarauksella. Puh. 040 335 2008

 

Fysioterapeutille oppilas ohjataan ensimmäisen kerran yleensä terveydenhoitajan kautta. Mahdolliset fysioterapeutin jatkokäyntien ajanvaraukset vanhemmat hoitavat itse fysioterapeutin ohjeiden mukaan.

Koulutapaturman sattuessa tai oppilaan sairastuessa koulupäivän aikana

Oppilas saa ensiavun koululla ja tarvittaessa hänet ohjataan jatkohoitoon terveysasemalle tai päivystykseen. Oppilaan kuljetuksesta vastaavat huoltajat.

Oppilaan sairastuessa

Vanhemmat arvioivat lapsen sairauden ja koulukuntoisuuden. Sairasta lasta ei tule lähettää kouluun. Sairastuneen lapsen hoidosta, sairaanhoidon järjestämisestä ja hoitoon viemisestä vastaa ensisijaisesti oppilaan huoltaja.

 

Liikunnasta vapautus

Vanhemmat arvioivat, pystyykö oppilas osallistumaan koululiikuntaan ja tarvittaessa ilmoittavat siitä suoraan liikunnanopettajalle.

 

Kouluterveydenhoitaja Katja Koskinen