Täitiedote

Täitiedote
Täi on 2-4 mm pitkä ja litteä. Väri vaihtelee läpikuultavan harmaasta punertavan ruskeaan tai mustaan jonkin verran tukan väri mukaan. Päätäinaaras laskee hiuksiin soikeita munia eli saivareita, jotka näkyvät hiuksissa pieninä, noin 0,8 mm:n pituisina, hilsettä muistuttavina, vaaleina, läpikuultavina ja kovina nystyinä. Saivareet kiinnittyvät lujasti kiinni hiuksen juureen, mutta myös muualle hiuksiin.
Hiuspohjaa tulee tarkastella hyvässä valossa. Kammalla tehdään jakauksia noin senttimetrin välein ja hiukset tutkitaan huolellisesti juuresta latvaan mahdollisten munien eli saivareiden ja täiden löytämiseksi. Hiusten tarkastuksia on syytä tehdä aina silloin tällöin, sillä täitä liikkuu vuosittain.
PÄÄTÄIN HOITO-OHJEET:
Leviäminen: - Kosketustartuntana ihmisestä toiseen täiden välityksellä (kammat, pipot, vuodevaatteet ym.) - Päätäi on ryömivä loinen. Se ei kykene hyppimään tai lentämään päänahasta toiseen. Pelkkä hiusten hipaiseminen toisiaan ei vielä riitä täin leviämiseen.
Itämisaika: - Saivareitten kehittyminen täiksi kestää noin viikon.
Oireet: - Kova kutina päänahassa, erityisesti niskassa ja korvien seutuvilla
Hoito: - Apteekissa on täishampoita, joilla pestään hiukset pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Tilannetta seurataan vähintään kahden viikon ajan päivittäin. Jos ilmaantuu saivareita lisää tai löytyy eläviä täitä, käsittely uusitaan välittömästi. Tarkemmat hoito-ohjeet löytyvät täishampoo pakkauksesta. - Käsittelyn yhteydessä puhdistetaan päähineet, tumput, vaatteet, vuodevaatteet, pyyheliinat, pehmolelut jne. Päätäit kuolevat 80 asteen lämmössä (saunassa) kahdessa tunnissa. Samoin normaali 60 asteen konepesu ja vaatteiden silitys riittävät hävittämään päätäit. Vaihtoehtoisesti vaatteet voidaan laittaa muovipussissa pakastimeen (-18 astetta) vuorokaudeksi. Kammat ja harjat voi puhdistaa täishampoolla. - Lasten tulisi välttää kampojen lainaamista ja myssyt tulisi säilyttää takin hihassa. - Pitkät hiukset on syytä pitää kiinni. - Jos jollakin perheen jäsenellä todetaan päätäi, on syytä hoitaa kaikki perheenjäsenet samanaikaisesti siitä huolimatta, onko päätäitä vai ei. - Päätäit eivät poistu hiuspohjasta itsestään. Niiden häätäminen vaatii aina hoitoa.
Jos olet löytänyt oman perheesi jäseneltä täitä, on kohteliasta ja erittäin tarpeellista ilmoittaa siitä niille henkilöille, jotka ovat olleet tekemisissä hänen kanssaan. Jos asiaa salaillaan, täit ehtivät levitä. Täit eivät ole merkki likaisuudesta tai huonosta hygieniasta, ne viihtyvät puhtaissakin hiuksissa.
terveydenhoitaja Katja Koskinen p. 040 335 2008