Kouluterveydenhoito tiedottaa

Akaan kaupunki/Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto
KOULUTERVEYDENHUOLTO
Kouluterveydenhuollon tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja oppilaiden terveyden edistäminen, sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden, vanhempien, opettajien ja oppilashuollon muun henkilöstön kanssa.
Terveydenhoitaja kutsuu oppilaan vuosittain terveystarkastukseen. Käynneillä arvioidaan oppilaan fyysistä ja psykososiaalista terveydentilaa ja hyvinvointia suhteessa ikään ja kehitysvaiheeseen. 1., 5. ja 8. luokilla tehdään laajat terveystarkastukset, joihin kuuluu myös lääkärintarkastus. Lääkärintarkastukseen kutsutaan huoltajat mukaan.
Fysioterapeutille oppilas ohjataan ensimmäisen kerran yleensä terveydenhoitajan kautta. Mahdolliset fysioterapeutin jatkokäyntien ajanvaraukset vanhemmat hoitavat itse fysioterapeutin ohjeiden mukaan.

Koulutapaturman sattuessa
Oppilas saa ensiavun koululla ja tarvittaessa hänet ohjataan jatkohoitoon terveysasemalle tai päivystykseen. Oppilaan kuljetuksesta vastaavat huoltajat.

Oppilaan sairastuessa
Vanhemmat arvioivat lapsen sairauden ja koulukuntoisuuden. Sairasta lasta ei tule lähettää kouluun. Sairastuneen lapsen hoidosta, sairaanhoidon järjestämisestä ja hoitoon viemisestä vastaa ensisijaisesti oppilaan huoltaja.
* Oppilaan sairauksien ja vapaa-ajan tapaturmien tutkimus ja hoito eivät kuulu kouluterveydenhuoltoon
* Kouluterveydenhuollossa ei ole varsinaista sairasvastaanottoa, vaan sairaanhoitoa vaativissa tilanteissa huoltajat varaavat ajan terveysasemalle
* Jos oppilas sairastuu kesken koulupäivän, kotiinlähdön voi arvioida myös opettaja. Jos sairaus vaatii hoitoa, oppilas ohjataan terveydenhoitajalle

Liikunnasta vapautus
Vanhemmat arvioivat, pystyykö oppilas osallistumaan koululiikuntaan ja tarvittaessa ilmoittavat siitä suoraan liikunnanopettajalle.
* Terveydenhoitaja ei kirjoita liikunnasta vapautusta
* Pitkäaikainen vapautus liikunnasta tapahtuu vain lääkärintodistuksella
Oppilaan mahdollisille seurantakäynneille (esim. lääkitys, kasvun/kehityksen seuranta jne.) tulee huoltajan varata aika terveydenhoitajalta.

Kouluterveydenhoitaja Katja Koskinen puh: 0403352008